Wilhelm Wagenfeld

 

Bekend als een Bauhaus ontwerper heeft Wagenfeld ontworpen op grote schaal als een vooraanstaande Duitse product designer, gespecialiseerd in alledaagse producten van metaal en glas.

 

Ontwerper deurbeslag

Na een stage in de Koch & Bergfeld zilverwerk fabriek en het volgen van studies aan de Zeichenakedemie werd Wagenfeld in 1929 een student aan het Bauhaus te Weimar.

In deze tijd ontwierp hij in samenwerking met KJ Juncker de wereldberoemde Bauhaus bureaulamp WG24 met zijn kenmerkende functionele esthetiek.

 

Lamp ontworpen door wagenfeld

In 1926 werd hij zelf hoofd van de afdeling Bauhaus en verhuisde hij naar Dessau.

Hoewel veel van zijn studenten en collega’s in de 1930 en de Tweede Wereldoorlog emigreerden, bleef Wagenfeld in Duitsland.

Tijdens deze woelige jaren doceerde hij aan de Berlijnse Staatliche Kunsthochschule tot 1935. In deze jaren ontwierp hij o.a. voor Jenaer Glass een serie ovenvaste schalen en een glazen theeservies wat zelf in 1997 is heruitgegeven als onderdeel van zijn ontwerp erfgoed.

 

Wagenfeld

Na de Tweede Wereldoorlog ontwierp hij voor vele Duitse fabrikanten waaronder WMF (Max en Moritz zout en peper shaker) , Braun (combi radio-grammofoon) en Rozenthal (Gloriana servies).

 

In 1954 richtte hij zijn eigen ontwerpbureau op te Stuttgart, in de daarop volgende jaren ontving hij vele prijzen waaronder de Grand Prix op de Triënnale te Milaan en de Gute Form prijs in 1969 en 1982.

Een museum gewijd aan zijn werk staat in Bremen, Duitsland en vele van zijn ontwerpen worden tot op de dag van vandaag tentoongesteld in o.a. het Victoria en Albert museum te Londen en het beroemde Museum of Modern Art te New York.

Wilhelm Wagenfeld 1900 – 1990

 

 

De waardering van www.die-originale.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 266 reviews.