Ferdinand Kramer

 

Ferdinand Kramer was een belangrijke Duitse architect en functioneel designer.

In 1916, na school moest Kramer in dienst en bleef hij een soldaat tot het einde van de Eerste Wereldoorlog.

 

Meteen daarna begon hij aan zijn studie aan het Bauhaus, waar hij echter maar een paar maanden studeerde. Teleurgesteld over het technische niveau van die studie,  begon hij aan een drie jarige studie architectuur in München.

In 1922 keerde Kramer terug naar Frankfurt, echter kreeg hij door de heersende inflatie geen opdrachten en begon hij zich te wijden aan het ontwerpen van meubels (o.a. voor Thonet) en metalen gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld de “Kramer Oven” en deurkrukken!

 

Van 1925 tot 1930 werkte Kramer voor architectenbureau  Ernest May en werd mede organisator van de tweede CIAM conferentie.

In 1938 vertrok hij naar de Verenigde Staten waar wij onder andere samenwerkte met Norman Geddes voor de New York World’s Fair in 1939. Hij richtte zich vooral op meubels en huishoudelijke voorwerpen, die mooi van design maar relatief goedkoop waren. Heel bekend zijn onder andere zijn houten stoelen.

 

Na zijn terugkeer naar Duitsland in 1947, doceerde hij tot zijn pensioen bouwkunst aan het Johann Wolfgang Goethe Universiteit in Frankfurt.

F. Kramer 22 januari 1898 – 4 november 1985.

 

De waardering van www.die-originale.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 269 reviews.